• Keď nám desiata chutí

          • Nie je nad to, keď si počas prestávky môžeme zahryznúť do niečoho, čo nám chutí. A keď je to ešte aj zdravé, farebné a vlastnoručne pripravené, chutí nám ešte viac. Tentokrát si žiaci III.A triedy s p.uč. Zahoranovou pripravovali obľúbené tortilly. Zistili sme, že sme skvelý triedny tím, ktorý si dokáže rozdeliť úlohy a postarať sa o bruškové blaho celej triedy. Všetko, od umývania zeleniny, krájania, plnenia tortilly, prestierania stolov, zjedenia až po upratovanie našej školskej kuchynky, sme hravo zvládli. A zároveň sme sa inšpirovali, ako prekvapiť chutnými raňajkami/ večerou našich najbližších. Záverečnou bodkou boli aktivity v brožúrke "Úloha na každý deň: Neplytvať potravinami", ktorú sme dostali od Skutočne zdravá škola. Ich materiály sú vždy tak pútavo spracované, že plnenie úloh nám ide s ľahkosťou. Ďakujeme, že aj my môžeme byť súčasťou tohto skvelého projektu.

             

          • 3.A Deň vody

          • O tom, že voda je pre človeka životne dôležitá, už dávno vieme.  No vieme aj to, že svojím ľudským správaním a celkovým prístupom k planéte, dochádza čoraz viac k jej znečisťovaniu a zásoby pitnej vody sa pomaly, ale isto míňajú. Preto sme sa dnes obliekli do modrých farieb a pripomenuli si dôležitosť ochrany našich vodných zdrojov. Ponechali sme aj odkazy na asfalte či plnili zaujímavé pracovné listy, kde sme si preverili svoje vedomosti. Symbolicky sme si pripili čistou vodou a  dohodli sa, že spoločnými silami urobíme všetko pre to, aby sme aj naďalej mali dostatok vody v našich domácnostiach.

          • Riaditeľské voľno

          • Základná škola, Škultétyho 1, Nitra                                                                               

                                                                                                                                                             V Nitre, 14. 03. 2024

             

            Riaditeľka Základnej školy, Škultétyho 1, Nitra  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení  niektorých  zákonov v znení neskorších predpisov   poskytuje

            R I A D I T E Ľ S K É  V O Ľ N O

             

            20. 03. 2024

            žiakom 5. – 8 . ročníka základnej školy z dôvodu celoslovenského testovania žiakov Testovanie 9 – 2024.

            Vyučovanie bude pokračovať 21. 03. 2024 podľa rozvrhu.

                                                                                              

            Mgr. Henrieta Martincová

          • Tanečná súťaž

          • Dňa 16. 3. 2024 sa konala tanečná medzinárodná súťaž  Festival pohybových skladieb v Trnave, na ktorej sme získali 1x striebro a 2x bronz. Gratulujeme našim tanečníkom aj p. učiteľke Zemanovej.

          • Parlament na UKF

          • Dňa 18.3. sa žiacky školský parlament zúčastnil na besede s britským veľvyslancom na Slovensku, pánom Nigelom Bakerom. Stretnutie prebiehalo na pôde UKF v Nitre, vďaka pani Mrázovej a pani Kočnerovej, ktoré zabezpečili stretnutie pre viaceré nitrianske školy. Pán veľvyslanec veľmi pútavo a predovšetkým plynule po slovensky vysvetľoval žiakom svoje pracovné zameranie, neľahké začiatky, cestovanie po svete, zaujímavé návštevy ale aj skryté nevýhody tohto povolania. Žiaci sa takisto pýtali rôzne otázky z osobného aj profesijného života, na ktoré pán veľvyslanec ochotne odpovedal. Zakončením bolo fotografovanie s hosťom o ktoré bol veľký záujem. Stretnutia sa takisto zúčastnilo niekoľko učiteľov z Turecka, ktorí cez projekt Erasmus navštevujú našu školu. Pánovi veľvyslancovi sa aj oni poďakovali a dali mu darček. Ďakujeme, že sme sa opäť raz mohli zúčastniť na plnohodnotnej univerzitnej prednáške. 

          • Story v CVČ

          • Dňa 15.3. sa žiačky našej školy Sofia Lohyňová, Andrea Rovderová ( VI.A) a Laura Štefanovičová (VIII.B) zúčastnili súťaže v prednese poézie a prózy v anglickom jazyku "Story". V CVČ Domino dievčatá súťažili v dvoch kategóriách so svojimi vybranými dielami. Sofii a Andrejke ďakujeme za reprezentovanie našej školy a Laure Štefanovičovej srdečne gratulujeme k obsadeniu 3. miesta. 

          • Eko škola - výzva

          • Milí žiaci, milí učitelia, milá škola,

            Eko škola si pre vás pripravila výzvu:

            Od 1.marca do 24.marca vyskúšajte nekupovať to, čo nepotrebujete. Napr. oblečenie, balené vody, čipsy, džúsy hračky... Ak i len kúpite menej, skúste si to zapísať, že od koľko vecí ste sa odhovorili a po jarných prázdninách sa môžete zapísať pani učiteľke Hrnkovej, alebo pani učiteľke Ružovej na formulár zapojenia sa. Tento i ďalší školský rok nám ide o to, aby sme šírili a prehlbovali na našej škole myšlienku, že všetci spoločne vieme spoločnými silami znížiť odpad a byť menej konzumní a šetriť tak životné prostredie i naše peňaženky.

            Ušetríte svoje peniaze a prírodu! Dva-krát si rozmyslite čo si kúpite.

            Zapojte sa a prekonajte sa!

            Prajeme krásny deň!

            Vaše kolégium Zelenej školy

          • 2.A Zábavná veda

          • Zábavná veda

            Viete, že veda môže byť aj zábavná? Bez poučiek a vzorcov je priam stvorená pre našich malých vedátorov. Žiaci 2.A a 2.B triedy sa o tom presvedčili, keď s „vedátorkou“ pani Ali Ďurkovičovou uskutočnili sériu pokusov na tému VODA zázračná kvapalina.

            Štyri pokusy druhákom poodhalili niektoré fyzikálne vlastnosti vody: prvý pokus „Špinavé ruky“ bol zameraný na povrchové napätie vody a jeho vlastnosti. Hravou formou sa presvedčili, že veľmi ľahké látky sa na vode nepotopia a že pomocou prsta, namočeného do tekutého mydla, dokážu rozhýbať ľahučké objekty (sušenú majoránku) po jej hladine.

            Druhý pokus „Farebné fľaše“ mal žiakom sprostredkovať vedomosť o tom, že voda je výborné rozpúšťadlo a zároveň sa naučili, čo je to filtrácia vody, a na čo slúži. Druháci do fľaše s vodou postupne vložili po dva pásiky krepového papiera (žltý a modrý), žltá farba vody po pridaní modrého pásika sa zmenila na krásnu zelenú. Filtráciou deti následne oddelili pevné látky od kvapaliny.

            Tretí pokus mal názov „Stavbári a architekti“, vedátorom ukázal, ako ľudia v minulosti stavali vežu v Pise a pyramídy v Egypte, a čo sa s nimi stalo. Pokus preveril vzájomnú spoluprácu detí v skupine, ako aj ich vynachádzavosť pri hľadaní ťažiska telies a ich rovnováhy. Voda aj v tomto prípade zohrala svoju rolu, súvisela s jej potrebou pri výstavbe týchto objektov. 

             

            Posledný pokus bol pomenovaný „Dažďové kvapky“. Deti si vyrobili vo veľkom sklenenom valci „búrku“ s mrakmi a dažďovými kvapkami. Tento fyzikálny pokus malým vedcom sprostredkoval kolobeh vody v prírode, naučil ich, ako vznikajú mraky a čo je to gravitácia. Spoznali aj, ako sa pracuje s pipetou a jej využitie pri pokusoch. Ďakujeme za krásne vedecké pokusy.

             

                                                                                               Žiaci 2. A a 2. B a ich triedne učiteľky

             

          • VEĽKÁ ČITATEĽSKÁ SÚŤAŽ - ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK 10

          • Tak ako každý rok, i v tomto školskom roku sme sa zapojili  už do 10.ročníka  veľkej čitateľskej súťaže – ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK 10.

            Príbehy a úlohy s nimi spojené boli zamerané na  čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, rozvoj predstavivosti, obrazotvornosti .

            Vo výtvarnej časti žiaci zapojili svoju fantáziu a snažili sa prepojiť dva príbehy do jedného.

            Ocenení žiaci získajú diplom od nakladateľstva RAABE a hodnotné ceny.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým zapojeným žiakom i pani učiteľkám, konkrétne :

            • 1.A pod vedením p.uč. Srnkovej,
            • 1.C pod vedením p.uč. Rebejovej,
            • 2.C  pod vedením p.uč. Zemanovej,
            • 2.D pod vedením p.uč.Vaškovej
            • 4.A pod vedením p.uč. Antalíkovej,
            • 4.B pod vedením p.uč.Babušíkovej
            • 4.C pod vedením p.uč. Záhorec Brotkovej.

            Všetkým súťažiacim držíme palce.                                          Mgr. Adriana Záhorec Brotková

          • WORKSHOP  - VČELOBAL – Chránime prírodu

          • V utorok 27.02. sme sa my, žiaci 1., 2., 3. a 4. ročníkov stretli s tímom Včelobalu. S ich pomocou sme si vyrobili vlastný grafický návrh a pomocou voskovania sme vytvorili prírodné bavlnené voskové obrúsky na potraviny.  Vyskúšali sme si samotné voskovanie .

            Dozvedeli sme sa , ako sa správne o obrúsok starať – pokrčíme ho  a zohrejeme teplom rúk, vďaka voskovej vrstve sa ľahko prispôsobí akémukoľvek tvaru. Potraviny udrží dlhšie čerstvé a ľahko priľne aj na misu či pohár. Po použití Včelobal opláchneme vlažnou vodou alebo použite ekologický prípravok na umývanie a jemnú hubku. Po umytí stačí nechať vyschnúť alebo utrieť utierkou.

            Vieme , že Včelobal je skvelý na balenie čerstvého chlebíka a pečiva. Pečivo bude dýchať, na rozdiel od papierového vrecka si zachová  svoju čerstvosť aj na piaty deň.

            Voskové obrúsky Včelobal sú vhodné aj na balenie syrov, ktoré sa nezaparia a udržia si svoju čerstvú chuť. Výnimkou sú plesňové syry, ktorým bude lepšie v inom ekologickom obale.

            Je tiež nápomocný pri zbieraní šípok, malín, černíc a iných malých zdravých plodín, pretože je ľahko tvarovateľný do rôznych tvarov vreciek či kornútkov.

            Aj týmto spôsobom môžeme spoločne prispieť k ochrane prírody.

            Pozdravujú kreatívni žiaci 1.stupňa ZŠ

          • Školský ples

          • Dňa 22. februára sa u nás v škole uskutočnil premiérovo 1. Žiacky školský ples. Z iniciatívy žiačok 9. ročníka a p.uč. Korompaiovej sa žiacky školský parlament rozhodol udalosť zorganizovať. V priestoroch veľkej telocvične sa v oblekoch, košeliach a spoločenských šatách zišli žiaci a žiačky 8. a 9. ročníkov. Spoločne s pani učiteľkami sa zabávali až do neskorších večerných hodín. Na plese nechýbala večera, torta, tombola, spevácke a tanečné vystúpenia detí z tanečnej školy House of Dance či voľba kráľa a kráľovnej plesu. Ďakujeme všetkým žiakom a pani učiteľkám, ktoré sa zapojili do príprav a výzvu pripraviť ples zvládli vynikajúco. Dúfame, že budúci rok opäť uskutočníme ďalší úspešný ročník. 

          • Valentínska pošta

          • Tradične aj tento rok sme pri príležitosti 14. februára – Dňa všetkých zaľúbených, zorganizovali v našej škole písanie valentínskej pošty. Zástupcovia školského žiackeho parlamentu poštu roztriedili a poroznášali svojim majiteľom do každej triedy. Pozdravy či už pre spolužiakov alebo učiteľov boli veľmi pekné, úprimné ale aj vtipné. Ďakujeme za množstvo valentínok, ktoré ste vytvorili a potešili svojich kamarátov.

          • Detský čin roka

          • V našej škole sa počas februára uskutočnila zbierka pre deti z detských domovov – Detský čin roka. Najviac hračiek, kníh a spoločenských hier sme dostali od žiakov prvého stupňa. Chceli by sme sa vám, všetkým darcom, veľmi pekne poďakovať za to, že ste sa dokázali vzdať svojich vecí pre radosť iných detí.

          • Dejepisná olympiáda

          • Naši dejepisári nesklamali

            Dňa 5. februára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády. Náročný test sa skladal z troch častí. V prvej museli súťažiaci odpovedať na otázky z histórie vybraných hradov a zámkov Slovenska, v druhej z učiva dejepisu príslušného ročníka a v tretej z regionálnej histórie Nitry. Našu školu reprezentovali Andrej Ján MasarykJanka Maľová (obaja VII.C), ktorí sa po náročnej príprave vo veľkej konkurencii nielen nestratili, ale zaznamenali fantastický úspech. Janka dosiahla 89,5 bodov (zo 100) a obsadila tretie miesto, Andrej s rovnakým počtom bodov (pri rovnosti rozhodli o poradí body za prvú časť otázok o hradoch) obsadil druhé miesto a zabezpečil si tak postup do krajského kola. Obom účastníkov gratulujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy a Andrejovi budeme držať palce v ďalšom kole.

             

                                                                                                            Peter Vasaráb

          • 4.A Projekty

          • Lesné spoločenstvo, tak znela téma projektu, ktorý deti robili. Cieľom práce na projekte bolo zhrnutie vedomostí, vlastných skúseností z daného tematického celku a nadobudnutie praktických zručností pri tvorbe projektu s využitím priestorových prvkov. Štvrtáci odprezentovali svoje projekty na hodine prírodovedy pred spolužiakmi a triednou učiteľkou. Výsledky ich práce skrášľujú triedu. Už sa tešíme na ďalšie projekty.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

          • Riaditeľka školy prerušuje výchovno-vzdelávací proces pre žiakov ZŠ Škultétyho 1, Nitra, vrátane ŠKD a ŠJ v termíne

            od 13. 02. 2024 do 19. 02. 2024 vrátane.

            Vyučovanie začne v utorok  20. 02. 2024.

            Odôvodnenie:
            Z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov RÚVZ v Nitre vydal rozhodnutie o zákaze prevádzky Základnej školy Škultétyho 1, Nitra od  13. 2. 2024 do 19. 02. 2024 vrátane.

            Rozhodnutie bude rodičom doručené cez Edupage. Rodičia žiakov prvého stupňa ho môžu použiť ako podklad na vystavenie OČR.

    • Kontakty

      • Základná škola Škultétyho ul.
      • Základná škola pevná linka +421 0376518946 mobil: +421910 281 200 +421911 901 963 Školská jedáleň 0911 732 676
      • Škultétyho ul.1, Nitra Slovakia
      • zsskultetyho1_nitra Zelená škola nasa_zelena_skola_skultetyho
      • Základná škola Škultétyho 1, Nitra
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje